Moe? Waar gaat het mis in jouw energiehuishouding en hoe kun je dit nu verbeteren

In ons lichaam is een bepaalde hoeveelheid energie aanwezig. In een normale situatie wordt deze energie netjes naar behoefte verdeeld in ons lichaam zodat alle organen voldoende energie krijgen om goed te functioneren. Bij aanhoudende vermoeidheid is deze energieverdeling verstoord geraakt. Hierdoor kunnen bepaalde delen van ons lichaam niet goed functioneren. Een tekort aan energie in de hersenen zorgt voor mentale vermoeidheid terwijl een tekort aan energie in de spieren voor fysieke vermoeidheid zorgt.

Hoe komt het dat de energieverdeling verstoord is geraakt en hoe kun je dit oplossen?

Een overactief immuunsysteem kaapt de energie weg bij je hersenen en spieren

Een ongezonde leefstijl zorgt voor laaggradige ontsteking in je lijf. Dit betekent dat je immuunsysteem niet alleen ’s nachts actief is maar ook overdag. Chronische ontsteking zorgt dus voor een overactief immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt ons tegen ziekteverwekkers en helpt ons te overleven. Evolutionair gezien krijgt het immuunsysteem voorrang op andere systemen waardoor het altijd eerst energie krijgt. Dit zorgt voor tekorten in andere systemen zoals in de hersenen en spieren. Bij chronische ontsteking houdt dit tekort aan en dat zorgt op termijn voor vermoeidheid en andere klachten.

De vraag is nu wat je kunt doen om dit probleem in de energieverdeling te herstellen.

Er zijn veel dingen met een anti-ontstekende werking die je kunt doen om dit te bereiken maar beginnen met voldoende beweging is een erg effectieve.

Beweging hersteld de energieverdeling

Wat we willen bereiken is dat het immuunsysteem overdag tot rust gebracht wordt. Beweging is één van de manieren om dit voor elkaar te krijgen. Tijdens bewegen worden er in de spieren namelijk ontstekingsremmende stofjes aangemaakt die je immuunsysteem tot rust brengen. Zo verbruikt je immuunsysteem gedurende de dag minder energie zodat er meer energie overblijft voor je hersenen en spieren. Dit zorgt op termijn dus voor minder vermoeidheid.
Daarnaast maak je met beweging meer mitochondriën aan. Mitochondriën kun je zien als kleine energiecentrales in je cellen, dus meer mitochondriën betekent ook meer energie en dus minder vermoeidheid.

Voor het grootste effect kun je het beste bewegen vóór de maaltijd.

Beweeg liefst op een lege maag

Bewegen vóór de maaltijd zorgt voor nog meer effect want zowel vasten als bewegen remmen laaggradige ontsteking. Een krachtige combinatie dus om je energieverdeling weer op orde te krijgen.
Bewegen op een lege maag stimuleert ook je metabole flexibiliteit waardoor je je lichaam traint om sneller over te schakelen op vetverbranding met alle gezondheidsvoordelen die daar weer mee gepaard gaan maar dat onderwerp bewaren we voor een andere blog. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat je moet eten voordat je gaat bewegen. In je lichaam is genoeg energie opgeslagen in de vorm van vet. Daar kunnen we nog weken dan niet maanden mee vooruit 🙂

Samenvatting

Vermoeidheid komt voort uit een verstoring van je energieverdeling. Door een ongezonde leefstijl is er constant laaggradige ontsteking in je lichaam aanwezig. Dit zorgt voor een overactief immuunsysteem die veel energie wegkaapt van je hersenen en spieren. Dit resulteert in mentale en fysieke vermoeidheid.
Door meer te gaan bewegen, liefst met een lege maag maak je ontstekingsremmende stofjes aan waardoor je je immuunsysteem tot rust brengt. Dit zorgt ervoor dat je meer energie vrijmaakt voor de rest van je lichaam waardoor je minder vermoeidheid en klachten gaat ervaren.

Scroll naar boven
× Chat