Tips om je slaapkwaliteit te verbeteren:

De helft van de Nederlandse bevolking slaapt niet goed, en op dit moment gebruiken 1,7 miljoen Nederlanders slaapmiddelen. Helaas zijn deze erg verslavend, en de nadelen van het gebruik zijn groter dan de voordelen. 


Slaapproblemen zijn het gevolg van een ongezonde leefstijl, met eet-, beweeg- en ontspanpatronen overdag die niet bij onze natuur passen.


Een goede slaap is cruciaal voor het vermogen om te herstellen. Overdag raken lichaamscellen en -weefsels beschadigd, en ’s nachts wordt dit hersteld. Ook worden ’s nachts afvalstoffen, zowel uit je lichaam als hersenen, afgevoerd. Herhaaldelijke slechte nachtrust heeft een grote negatieve invloed op de gezondheid, resulterend in vermoeidheid en andere lichamelijke en mentale klachten.


De drie grootste slaapverstoorders:

 1. Door de introductie van kunstlicht is ons natuurlijke ritme van schade overdag en herstel tijdens slaap verstoord.
 2. Door gebrek aan de juiste voeding kan het hersengebied dat grote invloed heeft op ons dag- en nachtritme minder goed functioneren.
 3. Door een ongezonde leefstijl hebben veel mensen continu een laaggradige ontsteking, wat zorgt voor een constante immuunreactie en een energietekort. Diepe slaap is energetisch een duur proces en kost ook veel energie, wat slaapproblemen veroorzaakt.

Belang van melatonine en groeihormoon:

Melatonine, ook wel bekend als ons slaaphormoon, is tevens het krachtigste herstelhormoon dat ons lichaam zelf (’s nachts) in de hersenen aanmaakt. Het ruimt vrije radicalen op en beperkt schade aan cellen en DNA. Diepe slaap is essentieel voor goed herstel, aangezien tijdens de slaap ook groeihormoon wordt aangemaakt, de enige regenerator.


Tips om slaapkwaliteit te verbeteren:

 1. Zorg voor voldoende ontspanning gedurende de dag:

  • Verminder stress met methoden zoals meditatie, mindfulness, of ademhalingsoefeningen dagelijks op een vast tijdstip
  • Rustgevende kruidenthee kan ook helpen.

 2. Herstel je bioritme:

  • Verminder ’s avonds stressvolle activiteiten en blootstelling aan fel licht.
  • Kies voor ontspannende activiteiten zoals een rustige wandeling in plaats van intensief sporten voor het slapengaan.

 3. Rem laaggradige ontsteking:

  • Beperk het aantal eetmomenten per dag en combineer dit met beweging voor het eten om ontstekingsreacties te verminderen.
  • Vermijd ontstekingsbevorderende voeding zoals tarwe, zuivel, peulvruchten en bepaalde groenten, en kies voor ontstekingsremmende voeding.

 4. Eet de juiste voeding voor melatonineproductie:

  • Zorg voor een gevarieerde voeding met eiwitten, vitamines en mineralen, inclusief tryptofaan, vitamine B6, foliumzuur, vitamine B12, ijzer, magnesium en SAMe.
  • Overweeg supplementen als aanvulling.

Samenvatting:

Een goede slaapkwaliteit is essentieel voor gezondheid en herstel. 

Kunstlicht, ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl kunnen slaapverstoring veroorzaken.
Melatonine en groeihormoon, die tijdens de slaap worden aangemaakt, spelen cruciale rollen in herstelprocessen.
Tips om de slaapkwaliteit te verbeteren omvatten stressvermindering, bioritmeherstel, ontstekingsremming en juiste voeding. 

Een gebalanceerde levensstijl draagt bij aan een goede nachtrust en algehele gezondheid.

Scroll naar boven
× Chat